dilluns, 6 de juny del 2016

ALTRES ACTIVITATS

A continuació us adjunto un seguit d'exercicis que també són propostes perquè vosaltres, professors i professores, realitzeu a l'aula amb els vostres alumnes. En les següents entrades us explicaré com es duu a terme cada activitat, quins objectius té, la seva metodologia,...

Font: Clara Pérez

Font: Clara Pérez

Font: Clara Pérez

Font: Clara Pérez





IMATGES DIGITALS


Des de sempre hem donat molta importància a la bellesa. Mentre que el caràcter i la personalitat són aspectes que són vistos com a secundaris, el físic està sobrevalorat. Hem crescut dins d’aquesta societat, una societat plena de prejudicis envers la bellesa, els cànons, els models,... una societat que tendeix a provocar anorèxies, depressions, bulímies,... entre molts joves, especialment noies, que s’obsessionen amb assemblar-se als “àngels” de marques com ara Victoria Secret. Això ha de canviar, nosaltres com a mestres, hem d’ajudar a canviar la mentalitat de les persones, de la societat, envers aquest aspecte. Hem d’aconseguir que tothom s’estimi tal com és i que es valori molt més el fet de si una persona ajuda als altres, és comprensiva, respectuosa,... que no pas si té una cara bonica.
Respecte al rostre, s’han fet molts estudis per tal d’intentar demostrar que la bellesa d’una cara depèn del grau de simetria que mostra. De fet, la bellesa simplement es basa en el fet de si una cara s’assembla o no a la dels ideals i models de bellesa que té la societat en la qual es troba. És a dir, si el teu físic i la teva cara són semblants o de l’estil a les dels famosos de Hollywood i dels models, seràs considerat com a una persona atractiva. Arran del fet que molts dels rostres d’aquests estàndards de bellesa presenten un alt grau de simetria, han sorgit diversos estudis que intenten analitzar aquest aspecte. És així com, per tal d’analitzar si la vostra cara és simètrica o no us proposem que realitzeu l’activitat que podeu observar a continuació. Es tracta d’una activitat molt senzilla i només es necessita el programa Photoshop:
Font: Clara Pérez

Tal com es pot observar a la fotografia, la meva cara no és gaire simètrica. De fet, jo no crec que per tal que un rostre sigui bell ha de presentar simetria. Sóc més partidària de defensar que la bellesa depèn de molts factors, els quals no són exclusivament físics.
Una segona activitat que hem dut a terme a l’aula ha estat la de crear un personatge únicament utilitzant els objectes típics d’un ofici. Al llarg d’aquesta activitat s’ha seguit un procés força complex. Aquest no només ha consistit a escollir un seguit d’imatges i retallar-les amb el Photoshop per tal de poder utilitzar-les com a elements del rostre i el cos del personatge, sinó que un cop teníem totes les peces, també havíem d’analitzar i estudiar com crearíem el personatge. D’aquesta manera ens fèiem moltes preguntes com ara: Quina peça creus que és millor per a representar els ulls? Fem el cos o només el rostre? Pugem una mica aquesta peça per tal que doni la sensació que està ofès? A més, si els alumnes han treballat en equip, el procés encara es converteix en quelcom més important. D’aquesta manera els estudiants no només s’han hagut d’enfrontar i trobar solucions a les preguntes que els hi sorgien sinó que han hagut d’aprendre a treballar cooperativament. Cal tenir present que, en la societat en la qual ens trobem és essencial saber treballar cooperativament.
Aquest és un exemple de com d’important n’és el procés. Com a professors, està clar que hem de ser conscients que el resultat és important, però el que més hem de valorar és el procés. La nota que treu l’alumne en un examen és un aspecte secundari  sempre i quan veiem que aquell alumne està progressant, que hi posa esforç i motivació, que evoluciona i millora,...
A continuació us ofereixo 2 exemples de com crear els personatges que us he mencionat anteriorment. En aquests casos ens hem basat en els oficis de modista i de metge:
Font: Clara Pérez


No hi ha dubte que per a preparar-nos per a ser professors, conèixer alguns elements del programari de retoc fotogràfic és important. Malgrat que ensenyar a fer aquestes activitats als nostres alumnes és complicat, ja que presenten un grau de dificultat massa alt per a ells, sí que les podríem d’adaptar. És així com, per exemple, amb el collage que hem fet dels oficis anteriorment, es podria traslladar aquesta activitat a l’aula d’educació infantil adaptant-la de la següent manera: primer de tot es fa una fotografia del rostre de cada alumne. Tot seguit el professor retalla les cares de cada alumne i també en retalla algunes parts concretes com ara els ulls d’un alumne, el nas d’un altre,... Un cop ho té fet, a l’aula, conjuntament amb els nens, es projecten les cares dels alumnes a la pissarra digital i es van intercanviant les parts de les cares dels diferents alumnes. Per exemple a un infant se li posen les orelles d’un altre alumne, el cabell d’un altre, el nas d’un tercer,... També es podrien afegir altres elements com ara la roba del seu dibuix animat preferit, la corona d’una nina que els agrada molt,...
Gràcies a aquesta activitat, els alumnes gaudirien, alhora que s’adonen que tots nosaltres som diferents físicament però que en el fons tots som iguals. D’aquesta manera, ningú és millor ni pitjor i és fonamental que ens respectem mútuament.

dijous, 5 de maig del 2016

ICONES I SENYALS

Si com a mestres d’Educació Infantil ens preguntessin quines són les eines que més utilitzem per a realitzar la nostra feina, de ben segur que el conte ens passaria pel cap. En les primeres etapes de la infància els contes hi juguen un paper molt important. Ens transmeten valors, ens fan créixer com a persones, ens ajuden a formar la nostra personalitat, ens entretenen, són una ajuda per a la creació d’un vincle afectiu entre l’infant i la persona que narra la història,...
És així com, després de llegir a l’aula l’àlbum Paraiso de l’il·lustrador Bruno Gibert se’ns ha sol·licitat que creéssim una narració on el text havia de ser il·lustrat amb icones i senyals. Aquest ens ha suposat un gran repte però alhora una experiència molt bonica i que, com a futura mestra, no dubtaria a recomanar a persones interessades o relacionades amb el tema.
 
Font: Clara Pérez
El fet d’il·lustrar la narració amb icones i senyals és una manera molt original d’afegir vida i color al conte. No és típic trobar-nos amb contes d’aquest estil, i això el converteix en un conte diferent i molt atractiu. A més, aquest tipus de contes promouen l’atenció i la imaginació dels infants, ja que aquests s’han de fixar molt bé amb el símbol que els vol transmetre aquella icona o senyal per tal de relacionar-la amb el seu significat. Tot i així, al tractar-se de nens d’Educació Infantil és molt poc probable que sols siguin capaços de comprendre del tot el conte. És així com és fonamental que hi hagi un mediador, sovint la persona que narra la història, que ajudi a l’infant a establir i entendre les relacions que hi ha entre les imatges i el text, i que estimulin el pensament simbòlic del nen.
Malgrat que al realitzar el conte se’ns hagi prohibit l’ús d’icones informàtiques i això ens hagi dificultat notablement la tasca, el resultat final no hagués estat el mateix si no se’ns hagués aplicat aquesta restricció. Com tots sabem, d’icones informàtiques n’hi ha infinites i són força complexes i específiques. És així com el fet de no usar-les ha permès que les idees que es volien transmetre amb les icones i senyals fossin molt més clares i concises.
Per últim, és de gran importància esmentar que malgrat que a primera vista pugui semblar una tasca simple, valorar i qualificar la feina dels meus companys ha estat d’allò més difícil. Al conèixer-los a tots, era complicat ser objectius a l’hora de posar-los una nota numèrica. Tot i així, aquesta tasca m’ha ajudat a enriquir-me, ja que veient els contes dels meus companys he pogut captar moltes idees diferents i originals. A més, totes les seves històries eren increïbles i mentre les llegia gaudia igual com quan era petita i la mare m’explicava contes abans d’anar a dormir.


divendres, 22 d’abril del 2016

L'AUTORETRAT

Ens trobem en una aula d'educació infantil i volem treballar la capacitat d'observació dels infants, ja que sabem que en aquesta etapa és quan es comencen a reconèixer, a diferenciar-se dels altres i a captar el món que els envolta. Tot i així no se'ns acudeix cap proposta educativa ni cap activitat per a treballar el que volem i el temps se'ns està tirant a sobre. Què podem fer? L'autoretrat és la millor opció.

És així com en la següent entrada se us proposarà i plantejarà com treballar totes aquestes capacitats anteriorment esmentades a través de l'autoretrat. L'activitat en qüestió és la següent: se'ls demana als alumnes que cada un d'ells dibuixi el seu retrat, sense que cap dels seus companys el vegi. Seguidament se'ls proposa de crear els seus propis avatars amb l'ajuda de llocs web, alhora que se'ls educa sobre els riscs de la xarxa i els usos que s'han de fer d'aquesta. Un cop tenim els autoretrats i avatars de tots els alumnes, l'activitat consisteix a relacionar l'autoretrat i els avatars de cada un amb la seva fotografia. Aquesta activitat seria idònia per a ser posada en pràctica en una aula d'infantil, ja que és una manera molt lúdica i divertida de potenciar l'observació, la qual és una estratègia bàsica per assolir els objectius principals de l'etapa d'educació infantil, alhora que es posen en contacte amb la xarxa i les noves tecnologies.

En el cas que vulgueu adaptar l'activitat per a realitzar-la en una aula de primària seria preferible fer relacionar fotografies de dissenyadors professionals amb els seus autoretrats. Aquesta proposta seria millor perquè relacionar els autoretrats dels companys d'aula amb les seves fotografies, potser seria força fàcil per a alumnes de primària. En canvi, si han de relacionar els autoretrats de dissenyadors professionals, l'activitat es complicaria i els alumnes la veurien com un repte. Així se sentirien més motivats per a resoldre la tasca. Malgrat que podríem haver escollit emparellar les fotografies i autoretrats d'altres professionals que no es tractessin de dissenyadors, els autoretrats segurament no haguessin resultat tan diversos i originals. Això és degut al fet que els dissenyadors compten amb molta creativitat, i serien l'exemple perfecte per a ajudar als nens a fer volar la imaginació i deixar-se emportar pel que els digui el cor.

Per altra banda, també podrien ser proposades activitats molt semblants a la de l'autoretrat i dels avatars en les que s'incloguessin altres competències com la lectora. En aquest cas, la proposta que se'ls ofereix als mestres és la de fer relacionar el nom de cada alumne de la classe amb la seva fotografia. Per a dur-la a terme, cada alumne escriurà el seu nom de la manera més clara possible. La metodologia que se seguirà serà la mateixa que en la dels avatars, però en aquest cas el que es vol treballar és que els alumnes millorin la seva cal·ligrafia i habilitats d'escriptura, alhora que aprenen a relacionar els noms de cada un dels seus companys amb l'alumne en qüestió i s'inicien en la lectura.

Una altra proposta molt semblant és la que cada alumne gravi la seva veu dient una mateixa frase, i que un cop es tinguin totes les gravacions, els alumnes hagin de relacionar les veus de cada company amb les seves fotografies.

Finalment, us ofereixo un exemple de l'activitat de l'autoretrat i dels avatars que he proposat en la qual es pot observar la meva fotografia, el meu autoretrat dibuixat a mà, el meu autoretrat fet gràcies al Paint i 3 avatars que he realitzat a través de diverses pàgines web. Així la podreu visualitzar i us podreu familiaritzar amb l'activitat en qüestió abans de dur-la a terme a les vostres aules.
Font: Clara Pérez

dijous, 7 d’abril del 2016

EL DISSENY

Bon dia a tots,
És evident que, si esteu llegint això, és perquè heu entrat al meu blog. I doncs, no us heu preguntat el perquè ha estat creat d’aquesta manera? Per què la cal·ligrafia ha estat escollida tal com la veieu? Quin és el motiu de la fotografia de fons? Per què hi ha inserits aquests gadgets i no d’altres? És així com en la següent entrada se us explicarà els motius pels quals el blog està dissenyat tal com el podeu veure i el què es pretenia aconseguir gràcies a això.
Per començar el més ideal seria descriure el títol i el significat que aquest pretén transmetre. Com heu pogut observar, el blog s’anomena: “De mica en mica s’omple la pica, formant-nos com a mestres”. L’elecció d’aquest títol és deguda a que es volia fer una metàfora aprofitant una dita popular per a plasmar el procés d’aprenentatge. Durant el nostre procés d’educació, a mesura que anem avançant en el sistema educatiu, anem ampliant els nostres coneixements i anem omplint la nostra ment de sabers. És així com en aquesta metàfora la pica es correspondria amb la ment.
Respecte a la cal·ligrafia del blog, en excepció del títol, es tracta d’un tipus de lletra molt bàsic i senzill. Aquesta font ha estat escollida per tal que el blog resulti més entenedor i menys enfarfegat. A més, també s’ha volgut evitar que es confonguin unes lletres amb d’altres, com passa en certes ocasions amb algunes cal·ligrafies.  
També caldria comentar el fons del blog. Malgrat que no es pugui observar del tot bé, el fons del meu blog està constituït per una imatge de tons verdosos, en la que s’hi observa un llibre i una poma col·locats sobre una taula de fusta. Aquesta imatge és símbol tant d’estudi com de salut, motius pels quals és molt idònia per a ser col·locada en un blog relacionat amb l’educació. A més, els tons que mostra són molt càlids i ens transmeten tranquil·litat i serenitat. Cal esmentar que el fet que la imatge fos d'aquests tons no és quelcom que hagi estat escollit a l'atzar, sinó que s'ha tingut en compte el fet que el color verd és símbol d’educació, persistència, equilibri, naturalesa, harmonia,... També és important tenir en compte que s’ha procurat que no hi hagués gaire contrast entre el color de fons i la lletra. És així com, ja que els tons que hi havia de fons eren força foscs, s’ha escollit una plantilla que permetés que el fons de les entrades fos blanc, de manera que la lletra pogués ser llegida fàcilment i no cansés la vista.
Per últim, és de vital importància destacar els gadgets que es poden observar al cantó dret d’aquest mateix blog per tal d’entendre el què es pretén amb la creació d’aquest. Si us hi fixeu bé, observareu que hi ha el logo de twitter. En fer un clic sobre ell, anireu a parar directament al meu compte de twitter, el qual uso exclusivament per a compartir propostes, innovacions,... relacionades amb l’àmbit educatiu. Per altra banda, el meu blog compta amb un traductor. D’aquesta manera el blog pot ser traduït a qualsevol idioma, permeten així que el fet que estigui escrit en català no sigui cap impediment i el puguin consultar persones de tot tipus de nacionalitats i idiomes.
Espero que us hagi resultat de gran ajuda, a reveure.


divendres, 1 d’abril del 2016

Viatge natural pel Parc del Castell

En aquest cas els alumnes visitaran el Castell de Montesquiu i hi aniran a passar tot el dia. Aquesta unitat didàctica s’engloba dins de l’àmbit del medi social i natural.

Font: Openphoto
En aquest cas, l’activitat plantejada es tracta de la realització de una excursió al parc, i allà, es durà a terme una gimcana amb diferents parades. Els nens seran agrupats en 7 grups de unes 3 persones aproximadament, i se’ls proporcionarà un iPad a cada grup. L’iPad ha de tenir les següents aplicacions descarregades: Wikiloc, QR, Hangouts i el Kahoot. Mentre els alumnes realitzen l’excursió, cada cert temps toparan amb un fitxa que estarà amagada pel parc. Aquesta fitxa contindrà un codi QR que els conduirà cap a una activitat relacionada amb algun aspecte del temari prèviament treballat a l’aula.

Aquesta unitat didàctica m’ha semblat d’allò més interessant ja que s’ha realitzat la típica gimcana però de una manera molt més innovadora i motivadora per als alumnes. A més, també s’ha integrat la natura en l’activitat, la qual cosa considero que és molt enriquidora.

Creem la nostra llegenda a través de les TIC

Aquesta unitat didàctica a mi personalment m’ha semblat molt divertida. Es troba dins de l’àrea de llengua catalana i consisteix en que els alumnes creïn la seva pròpia llegenda de Sant Jordi.
En aquest cas els alumnes seran agrupats en parelles. Al llarg de la unitat didàctica es durà a terme la realització de un mural de manera tradicional, un joc-enquesta gràcies a l’aplicació de Kahoot, activitats i jocs a través de l’Edu365, i la creació de la llegenda de Sant Jordi entre d’altres.
Font: Pixabay
Un cop cada parella d’alumnes hagi creat la seva pròpia llegenda de Sant Jordi amb un final inventat per els alumnes, es durà a terme la digitalització de tots els contes. Més endavant, tots els contes seran presentats a el grup classe i es realitzarà una votació del que més agradi. El conte guanyador serà explicat als alumnes de P5.  


Treball en xarxa

Aquesta ha estat una de les unitats didàctiques que m’ha semblat més interessant degut a el fet que utilitzen un parell d’eines tecnològiques innovadores per tal de promoure l’ús de les TIC a l’aula i la motivació dels alumnes envers la tasca. En aquest cas es tracta de una unitat didàctica enfocada perquè es realitzi amb alumnes de 6è de primària.
Primer de tot els alumnes passaran una prova de diagnosi per tal d’esbrinar quins són els seus coneixements previs i de quin nivell parteixen.
Font: Openphoto
En les següents sessions, se’ls agruparà per parelles, se’ls proporcionarà un ordinador per a cada parella i seran els encarregats de buscar la informació necessària sobre una temàtica específica de una de les 4 províncies catalanes. Per exemple: una parella serà l’encarregada de buscar la fauna de la província de Lleida, l’altra s’encarregarà de buscar la flora de Girona, etc. És així com més endavant, gràcies a una eina tecnològica anomenada Animaps, realitzaran un mapa digital.
Finalment, i com a activitat d’avaluació, els alumnes realitzaran un trivial digital gràcies a aplicacions com ara Trivinet o Triviar.

About me

En aquest cas, els companys que han creat aquesta unitat didàctica l’han enfocat per a que la duguin a terme alumnes de 3r de primària. Forma part de l’àrea de llengua anglesa, i està pensada per a que els alumnes aprenguin a entendre’s a ells mateixos i siguin capaços de descriure’s, tan físicament com de carácter.
Font: Pixabay
El que més interessant m’ha resultat d’aquesta unitat didàctica és que està pensada perquè els alumnes facin ús de un programa anomenat Scratch. Aquest programa s’està posant molt de moda últimament a les escoles i ajuda a desenvolupar moltes capacitats cognitives en els infants. Gràcies a aquest programa els alumnes poden realitzar animacions, jocs, contes,... en els que poden sortir ells mateixos com a personatges principals.

Vida saludable

Aquesta unitat didàctica pertany a l’àrea de les ciències naturals, però tot i així es durà a terme juntament amb altres assignatures com amb les assignatures de matemàtiques i d’educació física.
La unitat didàctica, malgrat que totes les activitats són bastant simples de dur a terme, ha estat adaptada per a alumnes amb necessitats educatives especials ja que un dels companys de la classe té síndrome de Down. En aquest cas, l’alumne en qüestió sempre estarà acompanyat i realitzarà les activitats juntament amb un company tutor que l’ajuda.
Font: Pixabay

El que més original m’ha semblat d’aquesta planificació ha estat el fet de que en una de les sessions, als alumnes se’ls dóna 5€, se’ls porta al mercat i allà, amb aquells diners han de comprar aliments saludables. Llavors, tota la classe junts realitzen un menú amb els aliments que han comprat. És així com en una sola activitat treballen temes de salut, de matemàtiques, viuen experiències quotidianes com anar al mercat, aprenen a cuinar,...


Les formes geomètriques

Aquesta unitat didàctica està enfocada a treballar l’àrea de les matemàtiques amb nens de cicle infantil, més específicament, amb nens de P5.
Font: Morguefile
Els objectius que es persegueixen és que els alumnes aprenguin a identificar i distingir les formes geomètriques, però no només en l’àmbit de l’aula sinó també en la seva vida quotidiana. A més, també es vol que els alumnes identifiquin les formes geomètriques en el seu nom.
Per tal d’assolir aquests objectius s’utilitzaran grups interactius i cooperatius i es promourà l’ús de les TIC.
El que més m’ha sorprès d’aquesta unitat didàctica és que les meves companyes han creat elles mateixes un conte. Aquest conte ha estat ideat per tal de promoure que els alumnes distingeixin diverses formes geomètriques en ell mentre que el professor o professora els explica el conte. Aquest serà projectat a la pissarra digital i es llegirà de manera conjunta amb tota la classe.

Voleu saber les nostres propostes d'unitats didàctiques?

A la passada sessió, que de fet era l'última, de l’assignatura d’Alfabetització Digital, per grups vam exposar les unitats didàctiques que nosaltres mateixos havíem dissenyat. Vaig observar que malgrat algunes diferències entre les unitats didàctiques de cada grup, com ara l’assignatura que es pretenia ensenyar amb cada unitat didàctica, o la metodologia seguida, també hi havia semblances de gran importància.
Una d’aquestes semblances va ser que tots nosaltres, mitjançant la creació de les nostres unitats didàctiques, ens intentàvem allunyar del mètode tradicional d’ensenyament que hem rebut i dins del qual ens hem format. Evidentment que hi havia grups que havien proposat activitats més originals i menys tradicionals que d’altres, però tot i així, tots seguíem una línia semblant.
Font: http://www.istockphoto.com

Un altre aspecte comú que vaig observar en les unitats didàctiques és que totes elles introduïen la tecnologia com a eina per a l’aprenentatge.
Finalment, m’agradaria destacar una última semblança, i sincerament la que més em va sobtar. Aquesta és el fet que tots nosaltres, per tal de poder treballar cooperativament durant la realització de la tasca, vam utilitzar unes eines tecnològiques online molt semblants. És així com la majoria de nosaltres vam coincidir amb el fet que havíem utilitzat el GoogleDrive, el Google Docs, el Google Calendar, el WhatsApp, el Facebook, etc. Això ens dóna una pista de la importància i la utilitat que ens poden arribar a oferir eines com aquestes.
Al llarg de les següents publicacions us faré un breu resum de cada unitat didàctica pensada i planificada per els meus companys i us explicaré el que més m’ha sorprès de cada una d’elles, però abans, m’agradaria anomenar una sèrie de recursos i eines tecnològiques molt útils i de gran interès per a qualsevol mestre. Es tracten dels següents programes i pàgines web: Kahoot, Stopmotion, Animaps, QR i Scratch.

divendres, 11 de març del 2016

És possible treballar cooperativament online?


Pot ser que més d'un cop us hagueu plantejat aquesta pregunta, i és que realment, el fet de pensar en treballar cooperativament fins fa pocs anys no tenia cabuda a través de la xarxa.

Malgrat això, amb la gran quantitat d'avenços tecnològics i d'aplicacions que s'estan creant i millorant dia rere dia, treballar en grup online cada vegada ens resulta més senzill i assequible.

És així com m'agradaria presentar-vos alguns llocs web que us seran útils a l'hora de realitzar treballs amb altres persones a distància.

Primer de tot voldria mencionar Google Drive. Aquesta aplicació ens permet crear documents de text, penjar fotografies, crear fulles de càlcul, presentacions, entre d'altres de manera conjunta amb altres persones a través de la xarxa. És així com primer de tot s'ha de crear una carpeta compartida entre els diferents components que editaran i modificaran el document en qüestió. Tot seguit, dins d'aquesta carpeta s'ha de crear el document que desitgeu compartir i editar. Un cop duts a terme aquests passos ja està tot a punt perquè cada membre del grup vagi editant i col·laborant per permetre que el treball avanci. Tot el que sigui modificat per cada membre del grup es guardarà automàticament i podrà ser vist i editat per els altres membres. A més, el Drive també us permet deixar-vos notes i missatges per tal de poder-vos comunicar sobre aspectes que necessiten ser revisats, tinguts en compte,...


Font: Google Drive
Una altre eina molt útil per a treballar en grup és el Google Calendar. Gràcies al Google Calendar podreu crear un calendari comú, que compartireu amb la resta dels membres amb els que realitzeu el treball o l'activitat en qüestió. Així, us resultarà molt més senzill planificar el treball i organitzar trobades o videotrucades online. A més, el Google Calendar està dissenyat de tal manera que els successos que siguin afegits al calendari, s'esculli la zona horària amb la qual es vol treballar. Així, si els participants pertanyen a diferents països, tots tindran la referència horària per tal de saber a quina hora s'ha de realitzar cada tasca.

Font: Google Calendar

Per últim, m'agradaria presentar-vos l'Skype. Malgrat que aquesta eina no ha estat explicada a l'aula, la considero summament útil i desitjaria que la coneguéssiu. Molts altres programes ens permeten realitzar videotrucades amb persones que es trobin a qualsevol altra part del món, però m'agradaria destacar d'entre elles especialment l'anomenada Skype degut a que aquesta ens permet realitzar les videotrucades de manera totalment gratuïta, i a més, ens ofereix una qualitat i funcionament especialment bons en comparació amb moltes altres aplicacions semblants. 

dimarts, 8 de març del 2016


Compte amb els drets d’autor!

Avui en dia no tota la informació que trobem a la xarxa la podem utilitzar i difondre de qualsevol manera, ja que si aquesta compta amb drets d’autor pot resultar il·legal. S’ha de vigilar amb els drets d’autor de tot el que està penjat a la xarxa. Els autors de les obres, pàgines web, imatges,... que trobem a la xarxa sempre poden  reclamar els seus drets com a autors d’aquestes.
Segons CRAI, els drets d’autor es defineixen com el conjunt de drets legítims d’una persona natural sobre la seva obra de naturalesa literària, artística o científica. La legislació actual vigent estableix que l’autor pugui obtenir uns beneficis pel seu treball intel·lectual i la seva aportació a la cultura en general, durant un temps limitat.
És així com s’han creat llicències públiques lliures com ara Creative Commons. Aquestes permeten regular els drets d’autor i donen la possibilitat de desenvolupar noves vies de col·laboració.


Creative Commons en concret és una corporació americana sense ànim de lucre a qui s’hi ha afiliat la Universitat de Barcelona en l’àmbit català.
Això m’ha fet reflexionar molt sobre el tema en qüestió perquè m’he hagut de replantejar si tot el que tenia penjat o havia difós gràcies a varies eines com ara el meu blog ho havia fet de forma correcta o no.
És així com, després de revisar-ho tot minuciosament, he decidit donar la llicència de Creative Commons al meu blog.
Per tal de realitzar aquest procediment he realitzat una sèrie de passos molt simples. Primer de tot he entrat a la pàgina web oficial de CreativeCommons, he clicat sobre l’opció de “Llicències”, la qual es trobava al marge inferior de la pàgina web, i se m’ha obert la següent pestanya.

Font: Creative Commons
Tot seguit simplement has d’escollir les opcions que desitges, i afegir-ho com a gadget al teu propi blog.

El resultat final és el següent:

Font: Extret d'aquest mateix blog




dijous, 25 de febrer del 2016

Symbalejant... 

Hola de nou, avui a l'aula hem après a utilitzar Symbaloo. Potser no n'heu sentit a parlar mai, però symbaloo és un escriptori online amb múltiples usos educatius que és d'allò més útil. Gràcies a symbaloo pots tenir totes les pàgines webs i aplicacions que utilitzes més sovint al teu escriptori, i amb un simple "clic" et dirigeix a la pàgina web que desitges.
Per configurar-te el teu propi symbaloo és molt simple. Només experimentant una mica i mostrant sobretot molta curiositat, pots descobrir com funciona en un tres i no res. Tot i així, us ofereixo un cop de mà adjuntant-vos aquest tutorial, el qual és molt senzill i fàcil de seguir: Tutorial symbaloo.
Font: Symbaloo
Font: Symbaloo
Symbaloo, a part de facilitar-te la teva recerca entre les pàgines web que més utilitzes, symbaloo també et permet afegir webmix sobre el tema que tu més desitgis. Això et serà de gran ajuda a l'hora de descobrir nous recursos, i per als futurs mestres, ens serà molt útil en quant a trobar pàgines webs que ens permetin integrar les TIC a l'aula.       
Espero que us sigui de gran ajuda aquesta nova eina,
A reveure.





                                                                                                                                                                                                        

dimarts, 23 de febrer del 2016

Autoavaluant-me el blog


Avui al final de la sessió se'ns ha demanat que ens avaluéssim el nostre propi blog. Malgrat que sembli una tasca molt complicada no ens ha estat tan difícil ja que la professora ens ha facilitat una rúbrica en la qual s'explicava què havia de contenir un blog per ser considerat mereixedor de un excel·lent, de un notable,... i així fins a una mostra de com havia de ser un blog per tal de ser poc complet i mereixedor de un insuficient. 
És així com observant els diferents nivells que se'm presentaven a la rúbrica i els requisits que es necessitaven per a cada nivell, he arribat a la conclusió de que malgrat que el meu blog no és mereixedor de un excel·lent ni molt menys, no està malament. 
Font: Openphoto
Els motius per els quals he arribat a aquesta conclusió han estat els següents: a les entrades hi ha pocs errors gramaticals i ortogràfics, o almenys això és el que intento; les entrades mostren cohesió i a més hi ha un rerefons que les relaciona totes entre elles; les entrades presenten enllaços a altres pàgines webs i imatges, malgrat que de moment encara no he enllaçat cap vídeo al meu blog; les meves opinions personals es veuen reflectides a les entrades i es mostra que comprenc el tema sobre el qual escric; les entrades van seguint l'ordre en què duem a terme les sessions i són publicades de manera regular, etc.
Tot i així, també m'he adonat de moltes coses que podria millorar de cara a les pròximes publicacions. Un punt que sobretot voldria destacar ja que veig que fallo sovint és que no solc contestar als comentaris que em publiquen els meus companys a les entrades que realitzo. A més, també hauria d'intentar comentar les entrades que redacten els meus companys als seus blogs. 
Gràcies a aquesta autoavaluació del meu blog, m'he adonat de quins són els punts forts i quins són els punts febles del meu blog, i és així com espero poder anar millorant mica en mica, ja que com bé diu el meu blog: " De mica en mica s'omple la pica".
A reveure.

I per a què serveix un blog...?


Hola a tots,

Espero que estigueu tenint un dia genial!
Nosaltres avui a l'aula hem fet el que considero potser el més important i que dóna sentit a la creació d'aquest blog. És així com durant la sessió d'avui hem buscat quines utilitats educatives se'ls pot donar als blogs. Són totes aquestes utilitats que es poden arribar a donar a un blog el que ha despertat una curiositat immensa dins meu i moltes ganes d'aprendre més sobre el món dels blogs i el seu ús. Això és degut al fet que per al meu futur professional, personalment cre que puc aconseguir que el blog hi tingui un paper molt important, i aquest també m'ajudarà molt a assolir els meus objectius com a mestra.


Amb l'ajuda de les troballes que he realitzat sobre possibles usos dels blogs, he dissenyat 3 propostes que em semblen originals i molt útils per utilitzar els blogs com a mètode d'aprenentatge. Les propostes són les següents:




Font: MorgueFile
- Blog perquè els alumnes pengin tots els vídeos que trobin a la xarxa o que ells mateixos hagin creat en els quals es reforcin temes que s'han tractat a classe. És així com els alumnes tindrien la possibilitat de rebre explicacions diferents sobre temes que s'ha tractat a l'aula, i veure el temari des d'un altre punt de vista. Això seria útil en assignatures com ara les matemàtiques, ja que els nens que presentin dificultats o que no hagin entès algun tema que s'hagi explicat a l'aula i els hagi causat vergonya demanar que es torni a repetir l'explicació, tenen la possibilitat de visualitzar tutorials fets per altres mestres i persones especialitzades en el temari en qüestió.

- Fotoblog: el contingut d'aquest blog, tal com diu el nom, està format essencialment per fotografies. És així com en aquest blog es pengen les fotografies de les activitats que realitzen a l'aula els diferents cursos i els pares o familiars les poden consultar. La finalitat d'aquesta pràctica és la d'apropar a les famílies a tot el relacionat amb el que es realitza a l'escola. A més, també es penjaran fotografies de dies en què s'hagin celebrat activitats especials com ara el dia de Sant Jordi, el concert de Santa Cecília, etc.




Font: MorgueFile
- Blog literari: aquest blog és idoni per a ser utilitzat en assignatures de llengües com ara en el cas de l'assignatura de llengua catalana, de llengua castellana, i fins i tot, els alumnes de cicle superior, en l'assignatura de llengua anglesa o qualsevol altra llengua estrangera.
És així com per practicar les seves habilitats creatives, de redacció i d'expressió, cada alumne s'inventarà una història o conte i un cop el tingui acabat, el penjarà al blog. Això permetrà que cada alumne comparteixi la seva narració amb la resta dels companys, però no només això, sinó que els pares també podran llegir els contes creats pels seus fills. És així com aquest blog el crearan els alumnes, però el seu contingut serà consultat per alumnes, mestres, famíliars, etc. i altres persones externes al centre que mostrin interès envers ell. Això permetrà als alumnes sentir-se orgullosos del seu conte i poder compartir aquesta alegria i satisfacció amb les persones que els envolten.

dilluns, 22 de febrer del 2016

Tuitejant...

Font: Twitter
Hola de nou a tots! Avui ens hem endinsat en el món del Twitter. Molts de vosaltres segurament ja hi esteu familiaritzats, però per a mi que mai l'havia utilitzat, ha estat sorprenent. No era conscient de la gran quantitat d'informació instantània i d'actualitat que es troba en aquesta xarxa social. Si ve, convertit en una experta de Twitter, sí que he après a realitzar les coses bàsiques com ara seguir a algú, actualitzar les meves fotos de perfil i de portada, per enquestes, compartir twitts,...

Us aniré informant dels meus avenços en aquest nou món. Mentrestant, si em voleu trobar només heu de fer un clic sobre el gadget que trobareu a la dreta d'aquest blog i us redirigirà al meu Twitter.

A reveure!

Perduts enmig d'una gran xarxa, a la recerca d'informació

Internet... que ràpid que és dit i que difícil que és trobar-hi informació fiable. Com tots sabem, a Internet hi ha informació per a parar un tren i malgrat que ens pugui semblar molt simple i fàcil, buscar-hi informació no és tan senzill. És clar que buscant-la amb el cercador més utilitzat, Google, n'hi haurà prou per a moltes cerques, però quan necessitem trobar informació més fiable i específica, hem de recórrer a altres cercadors.


Font: Photo Rack
Això és el que ens ha succeït avui a l'aula. La professora ens ha encarregat que busquéssim informació sobre la competència digital necessària que han de tenir els futurs mestres i el grau en què han d'estar familiaritzats amb les noves tecnologies. A primera vista a tots ens ha semblat una tasca molt fàcil, però no ha estat fins al moment en què ens hi hem posat que ens hem adonat de la seva complexitat, i és que a Google, no sempre trobarem tot el que busquem.


És per això que hem anat a la recerca de buscadors especialitzats en educació. La pàgina web de Educación 3.0. ens ha servit de gran ajuda ja que en ella hi hem trobat una llista de cercadors especialitzats en educació que ens ha estat d'allò més útil.


Tot seguit, hem utilitzat buscadors com l'ERIC, el Google Académico,... per tal de realitzar la nostra cerca. Gràcies a això hem aconseguit trobar el què estàvem buscant. És així com voldria compartir amb tots vosaltres els documents que he trobat sobre la competència tecnològica que haurien de tenir els mestres. Les meves troballes són les següents:


La Competència digital i les TAC, Generalitat de Catalunya

dilluns, 15 de febrer del 2016


Debat sobre com ensenyar les noves tecnologies

En l’última sessió de classe va sorgir un debat que trobo molt interessant i que m’agradaria compartir amb vosaltres. Aquest debat tractava sobre com se suposa que hem d’ensenyar les tecnologies als nostres alumnes. És així com exposaré un breu resum sobre el què es va discutir durant el debat i sobretot de les conclusions que se’n van extreure.
Malgrat que els infants d’avui en dia degut a la seva curiositat tenen molts més coneixements sobre tecnologies del que sabrem nosaltres quan siguem els seus mestres, i encara que sembli envà ensenyar-los sobre les noves tecnologies, nosaltres com a mestres tenim una tasca important en aquest àmbit. Nosaltres, com a adults, comptem amb una maduresa que ells no tenen. És així com els hem d’ensenyar com han de utilitzar la tecnologia, saber destriar informació, fer-ne un bon ús, com utilitzar les xarxes socials de manera correcta,...
Font: MorgueFile
A més, com a mestres hem de saber gestionar les noves tecnologies a les aules. N’hem de tenir coneixement i saber utilitzar-les correctament, utilitzar les aplicacions adequades, saber posar normes per tal d’evitar que els nostres alumnes en facin un ús excessiu, etc.
Per últim, és important mencionar que avui en dia la tecnologia no s’ha de treballar a part, com una signatura diferent de les altres, sinó que ha d’estar integrada en l’aula i en totes les altres tecnologies. Això és necessari ja que la tecnologia forma part del dia a dia dels infants, i tractar-la a part no tindria sentit.

Primers aprenentatges


Hola a tots i totes altra vegada. A mesura que van avançant les sessions de l’assignatura d’Alfabetització Digital cada cop ens anem formant més en aquest àmbit i anem adquirint nous coneixements. En aquesta entrada m’agradaria poder compartir amb tots vosaltres alguns dels primers aprenentatges que hem fet. Tots ells estan relacionats en com enriquir i millorar el teu blog. És així com m’agradaria explicar-vos com es pot canviar el tamany, el format i el color tant del títol com de la lletra del teu blog; com es poden afegir gadgets; com es pot canviar el fons de pantalla; i com es poden inserir imatges, vídeos i links a les teves entrades.

En primer lloc us explicaré com canviar el format, tamany i color de la lletra dels vostres blogs. Els passos són simples. Primer de tot, a l’esquerra de la vostra pàgina de blogger heu de clicar sobre “plantilla”. Un cop ja hi heu clicat, si us fixeu amb la pàgina que se us mostrarà, heu de clicar sobre “personalitza”. Tot seguit, veureu que a dalt de la pàgina a l’esquerra se us mostren unes quantes opcions. Heu de clicar a avançat, i si aneu tafanejant per allà veureu que teniu vàries opcions que us permeten canviar el format, el tamany i el color de el títol del blog, dels gadgets, de les entrades,... entre moltes altres opcions.

També m’agradaria explicar-vos com canviar el fons de pantalla. En aquest cas els passos són molt semblants als que hem realitzat per canviar la lletra dels blogs. Per canviar el fons de pantalla primer de tot, a l’esquerra de la vostra pàgina de blogger heu de clicar sobre “plantilla”. Llavors heu de clicar sobre “personalitzar”. Tot seguit, a l’esquerra se us mostraran moltes opcions. Heu de clicar a “fons”. Llavors us sortirà una imatge i a la dreta d’aquesta, hi ha una petita fletxa. Si la cliqueu se us desplegaran moltes imatges que podeu utilitzar com a fons del vostre blog. Quan hagueu escollit la que més us agrada n’hi ha prou amb clicar sobre la imatge, i tot seguit clicar sobre “Aplica-ho al blog”.

En el cas dels gadgets, per afegir-los, primer de tot, a l’esquerra de la vostra pàgina de blogger heu de clicar sobre “format”. Llavors veureu que se us obre un esquema del format del vostre blog. És així com a la dreta, veureu que hi ha escrit “Sidebar-right-1”. Sota d’això hi posa “Afegeix un gadget”. Heu de clicar sobre aquesta última opció. Se us obrirà una nova pestanya. En aquesta trobareu molts gadgets, però si tot i així no en teniu suficients, sempre podeu clicar a “Més Gadgets de Google”, opció que se us mostrarà a l’esquerra de la pàgina. Llavors ja comptareu amb més gadgets. Un cop hagueu escollit un gadget que volgueu afegir al vostre blog, només heu de clicar sobre el títol del gadget en qüestió, i tot seguit clicar sobre “Desar”. Si tot i així no et conformes amb els gadgets que se’t proporcionen, sempre pots afegir al teu blog un altre gadget. És així com has de buscar el gadget pel teu compte, i un cop el tens, a l’esquera de la pàgina cliques sobre “Afegiu el vostre”. Tot seguit introdueixes l’URL del gadget que vols afegir i ho deses.

Finalment voldria mostrar-vos com es poden afegir vídeos, imatges i links al teu blog. Per tal de fer això és molt simple. Els 3 processos s’han de començar posant “Entrada nova”, però més endavant segueixen camins diferents, que són els següents.

Per afegir una foto, un cop estàs a l’entrada nova busques la icona de una foto. Cliques sobre aquesta, tot seguit cliques sobre “Tria els fitxers”, i esculls la imatge que vols penjar del teu escriptori. Tot seguit has de clicar sobre “Obre”, després cliques sobre “Afegeix la selecció” i finalment cliques a “Publica”.

Per afegir un vídeo primer de tot has de buscar la icona de una càmera de vídeo. Tot seguit la selecciones, cliques el vídeo que vols penjar del teu escriptori i el penges. En cas de que vulguis penjar un vídeo que està al YouTube, a dalt a l’esquerra has de seleccionar “Des de YouTube”, escriure l’adreça del vídeo que vols penjar, i finalment publicar-lo.

Per últim, si vols afegir un enllaç, has de clicar sobre “Enllaç”, escriure sobre “Text que es visualitzarà” el què vols que es vegi com a nom de l’enllaç, després escrius l’adreça de l’enllaç, i finalment la publiques.

Espero que aquestes instruccions us siguin simples i fàcils de seguir i us siguin molt útils per tal de enriquir el vostre blog. Espero haver-vos pogut ajudar.

A reveure!

dimarts, 9 de febrer del 2016

Qui sóc?

Hola a tots i totes!
Em dic Clara Pérez i i actualment estic estudiant el doble grau d'educació infantil i primària a la Universitat de Barcelona.
Degut a la societat canviant en la que vivim, i sobretot, en la que els tocarà créixer als alumnes de les noves generacions, tenir un bon coneixement de les tecnologies esdevé essencial per als futurs mestres.
És per això que en aquest blog vull compartir tots els aprenentatges que vagi realitzant a l'assignatura de alfabetització digital que estic cursant actualment. Espero que us siguin de tant ajut com crec que ho seran per a mi. 
A reveure, espero que tingueu un bon dia tots i totes.